lördag 6 december 2008

Nu öppnar vi den sjätte luckilainen!

Idag är det en alldeles särskild dag för mig och mina pajsarvänner i världen, nämligen Finlands självständighetsdag! Därför blir det inga rim utan en snabb historielektion om det fina avlånga landet österöver!

1817- Arja Saijonmaa föds. Ett helt sekel av nationell sorg börjar. Käringa sjunger överallt utan att ha nån aning om att hon låter som en bandsåg.

1917- Finland blir självständigt. Finland säger till Arja att hon får flytta vart hon vill. Arja flyttar till Sverige. Har ett stående gig på pridefestivalen varje år. Ingen fattar vad hon är eller var hon dök upp ifrån.

1922- Nån hittar mögliga bär i sin källare. Äter dem och upptäcker att han blev en kul typ. Buteljerar skiten och kallar det Koskenkorva. Dör som världens rikaste parkbänksalkis.

1941- Nån jävel tappar tandkrämen i koskenkorvan. Minttu är härmed uppfunnet.

1945- Tove Jansson upptäcker att kosken-flaskan är tom. Och hon ser tjocka vita troll överallt. Hon skriver dagbok om dem. Hon kallar trippen för mumintroll.

1957- Koskenkorvas skapare är på bärplockarrunda i de tusen sjöarnas land. Han kommer till en sjuhelvetes stor sjö. Bygger en båt. Tar med sig spriten. Viking Line är härmed uppfunnet.

1960nånting- Mina föräldrar träffas. De hälsar artigt på varandra och inleder ett långt och lyckligt hålla handen-förhållande. (JA, HÅLLA HANDEN BARA, VÅGA INTE PÅSTÅ NÅT ANNAT!!)

1960lite senare- Mina föräldrar åker med Viking Line-båten. De trivs i pripps-landet. Fast det är svårt att köpa plå plent och plåpär så acklimatiserar de sig rätt bra.

1972- Mamma ser en stork. Jag föds. En högljudd, mullrande bio-voice over hörs över hela Sverige: "So it begins".

Och sedan dess har Sverige varit i ett chocktillstånd.:-D


Inga kommentarer: